Fantasiataiteen mestari John Howe tuo Tolkienin maailmat eloon Tampereella

Tampere-talo muuttuu tänä kesänä fantasiakirjallisuuden ystävien unelmakohteeksi, kun John Howen maagiset teokset tuovat J.R.R. Tolkienin legendaarisen Keski-Maan ensimmäistä kertaa Suomeen.

Kesällä 2024 Tampere-talo kutsuu fantasiakirjallisuuden ja taiteen ystävät ainutlaatuiseen kulttuuritapahtumaan, kun kanadalainen kuvataiteilija John Howe esittelee ensimmäistä kertaa Suomessa laajan taidenäyttelynsä John Howen taidetta: Matka J.R.R. Tolkienin maailmaan. Näyttely, joka on avoinna 6. heinäkuuta – 18. elokuuta, tarjoaa yleisölle mahdollisuuden sukeltaa syvälle J.R.R. Tolkienin luomien mielikuvitusmaailmojen sydämeen yli 250 alkuperäisteoksen kautta.

Howe, joka on syntynyt vuonna 1957 Vancouverissa, Kanadassa, on noussut maailmanlaajuiseen maineeseen etenkin Tolkienin teosten kuvittajana. Hänen kykynsä herättää henkiin Keski-Maan hahmot, maisemat ja taistelut ovat tehneet hänestä yhden fantasiataiteen tunnetuimmista nimistä. Howen työ on laajentunut kirjoista valkokankaalle, missä hän on toiminut keskeisenä visuaalisena voimana Peter Jacksonin ohjaamissa Taru Sormusten herrasta ja Hobitti -elokuvatrilogioiden takana.

John Howe piirtämässä taideteosta seisaalteen kirkossa.
Kuva: Alexis Metzinger

Howen syvä kunnioitus ja rakkaus suomalaista kulttuuria ja erityisesti Kalevalaa kohtaan on tunnettu. Taiteilija itse kertoo, kuinka fantasiakirjallisuus ja Tolkienin teokset tarjosivat hänelle portin toiseen maailmaan ja sytyttivät hänen mielikuvituksensa jo varhain. Hän on myös ilmaissut ihailunsa suomalaisia taiteilijoita, kuten Akseli Gallen-Kallelaa, kohtaan ja odottaa innolla mahdollisuutta esitellä taidettaan Kalevalan synnyinmaassa.

Näyttelyssä esitellään Howen monipuolista osaamista, joka ulottuu tarkoista grafiittipiirustuksista lumoaviin akvarellimaalauksiin. Taiteilija on tunnettu kyvystään luoda mielikuvituksellista realismia, jossa historiallinen tarkkuus yhdistyy intohimoon luontoa, myyttejä ja legendoja kohtaan. Tampere-talon näyttely tuo esille, miten fantasiakirjallisuuden juuret ulottuvat syvälle keskiaikaisiin tarinoihin sekä kansalliseepoksiimme Kalevalaan.

Kuva: John Howe / HarperCollins Publishers Ltd.

Howen teosten ensiesittely Suomessa on merkittävä tapahtuma paitsi Tolkienin fanien myös laajemmin taide- ja kulttuuripiirien keskuudessa. Näyttelyn kuratointi on tehty yhteistyössä pariisilaisen Art Ludique -museon perustajien, Diane ja Jean-Jacques Launierin kanssa. Heidän panoksensa varmistaa, että näyttely ei ainoastaan esittele Howen taidetta, vaan myös tarjoaa syvällisen katsauksen fantasiataiteen maailmaan ja sen yhteyksiin historiallisiin ja kulttuurillisiin juuriin.

Näyttelyn liput ovat myynnissä Tampere-talossa ja Lippupisteessä. Näyttely on avoinna 6. heinäkuuta – 18. elokuuta tiistaista perjantaihin kello 10–18 ja lauantaisin sekä sunnuntaisin kello 10–17. Maanantaisin näyttely on suljettu.

Kuva: John Howe / alun perin julkaissut Highbridge Audio

Viimeisimmät artikkelit

Liittyvät artikkelit