Pitkän päivänvalon paviljonki valaisee Kruunuvuorenrannan – Olafur Eliassonin teos valmistui Helsinkiin

Maailmankuulun taiteilijan Olafur Eliassonin Pitkän päivänvalon paviljonki valmistui Kruunuvuorenrantaan. Valoteos tekee Helsingistä valotaiteen uuden keskuksen.

Maailmankuulun kuvataiteilijan Olafur Eliassonin ensimmäinen julkinen teos Suomessa, Pitkän päivänvalon paviljonki, valmistuu näyttävästi Helsingin Kruunuvuorenrantaan. Wiirinkalliolle sijoittuva valoteos on osa kaupungin ja HAM Helsingin taidemuseon tähän asti suurinta julkisen taiteen hanketta.

– Minulle on suuri kunnia, että teokseni Pitkän päivänvalon paviljonki on niin näkyvä osa tätä uutta ja edistyksellistä kaupunginosaa. Toivon, että teoksesta tulee nopeasti houkutteleva nähtävyys alueen asukkaille ja että se luo yhteyden heidän ja muun maailman välille tuomalla esiin auringon kulun tällä paikalla. Kaupungista päin katsottuna teos näkyy kirkkaana valona veden yllä, jolloin se toimii maamerkkinä horisontissa, kertoo Eliasson.

Lue myös: Museokortti 10 vuotta – kulttuuriteko, joka muutti suomalaisten arjen

Auringon kulkua seuraava valotaideteos

Paviljonki koostuu 24 eri korkuisesta, kallioon ankkuroidusta teräspylväästä, jotka muodostavat kehän meren rannassa. Pylväiden korkeudet on mitoitettu vastaamaan auringon asentoa vuoden pisimpänä päivänä, kesäpäivänseisauksena. Korkein pylväs osoittaa keskipäivän auringon etelässä ja matalin sen sijainnin pohjoisessa. Teos toimii myös suunnistamisen apuvälineenä ja muistuttaa katsojiaan maantieteellisestä sijainnista.

Pimeällä teos herää eloon valon avulla: pylväiden yläosien timantinmuotoiset aukot loistavat kirkkaina valopisteinä, jotka yhdessä piirtävät taivaankannen liikettä seuraavan kehän. Valot on suunnattu niin, että ne hehkuvat asukkaille pehmeästi mutta näkyvät merelle ja keskustaan majakan tavoin.

HAMin ja kaupungin yhteinen panostus taiteeseen

HAMin museonjohtaja Arja Millerin mukaan teos on merkittävä monella tasolla.

– Pitkän päivänvalon paviljonki on HAMille ja koko Helsingille merkittävä taideteos monella tasolla – se on mittava panostus julkiseen taiteeseen ja tuo näkyviin yhteyden Helsinki Biennaalin ja julkisen taiteen välillä. Tätä Olafur Eliassonin taideteosta on valmisteltu Helsinkiin jo pitkään, ja yhteistyö avasi ovia myös hänen taiteensa kokemiseen Vallisaaressa. Parhaimmillaan HAMin eri hankkeet tukevat toisiaan juuri näin ja tuloksena on korkeatasoiset kuvataide-elämykset sekä paikalliselle että kansainväliselle yleisölle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki korostaa hankkeen monitasoista merkitystä.

– Olafur Eliassonin teoksessa minulle yhdistyy ylpeys kulttuuripormestarina siitä, että Helsinki panostaa niin isosti julkiseen taiteeseen ja Kruunuvuorenrannan asukkaana ilo, että saamme valotaidekaupunginosaan loistavan maamerkkiteoksen. Olen seurannut aamuisin työmatkalla lauttarannassa teoksen valmistumista ja käynyt hämärän tultua jo etukäteen ihailemassa sitä. HAMin kuratoima prosenttitaide tekee Helsingistä meille asukkaille viihtyisämmän kaupungin asua ja houkuttelevamman vierailla.

Julkistus ja kesän toinen teos Helsinki Biennaalissa

Pitkän päivänvalon paviljonki julkistetaan torstaina 5. kesäkuuta klo 15 Wiirinkalliolla. Tilaisuuteen osallistuu taiteilija itse, ja teoksen julkistaa Islannin Suomen-suurlähettiläs Harald Aspelund.

Kesällä Eliassonin taidetta voi kokea Helsingissä myös toisessa kohteessa: Helsinki Biennaalissa avautuu 8. kesäkuuta hänen teoksensa Viewing machine, joka on nähtävillä Vallisaaressa koko tapahtuman ajan.

Lue lisää ajankohtaisia uutisia taiteesta!

Pitkän päivänvalon paviljonki
Pitkän päivänvalon paviljonki. Kuva: HAM / Maija Toivanen
Suosituimmat artikkelit
Viimeisimmät artikkelit