Suomalaiset elokuvat murskasivat miljoonan katsojan rajan ennätyksellisessä ajassa

Viikonloppuna ylittyi miljoonan elokuvateatterikatsojan raja kotimaisten elokuvien osalta vuonna 2024.

Suomalaiset elokuvat saavuttivat historiallisen menestyksen vuonna 2024, rikkoen miljoonan katsojan rajapyykin ennätyksellisen aikaisin. Tämä merkittävä virstanpylväs, joka saavutettiin maaliskuussa, on osoitus kotimaisten tuotantojen monipuolisuudesta ja laadusta. Vuoden 2015 jälkeen tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalaiset elokuvat ovat keränneet miljoona katsojaa näin varhaisessa vaiheessa vuotta, mikä on tapahtunut vain harvoin viimeisen 35 vuoden aikana.

Menestys on jakaantunut useiden lajityyppien kesken, kuten draama Myrskyluodon Maija, joka lähestyy 400 000 katsojan rajaa, sekä komedia Luottomies-elokuva: All in ja lastenelokuva Heinähattu, Vilttitossu ja kana, jotka ovat myös saaneet merkittävän määrän katsojia. Suomen elokuvasäätiön tukemat elokuvat osoittavat, että kotimainen elokuvatuotanto pystyy kilpailemaan kansainvälisesti, mikä näkyy myös kotimaisten elokuvien The Twin ja Sisu saavuttamassa menestyksessä ulkomailla.

Elokuvasäätiön johtaja Lasse Saarinen korostaa, että suomalaisten elokuvien vahvuus ei rajoitu vain kotimaahan, vaan ne ovat saavuttaneet suosiota myös kansainvälisesti. Kotimaiset elokuvat muodostavat tänä vuonna noin 55 % vuoden kokonaiskatsojamäärästä, ja helmikuun lopulla kotimaisuusaste saavutti jopa 76 %.

Vuosi 2024 näyttää lupaavalta monipuolisten kotimaisten ensi-iltojen myötä, mukaan lukien dokumenttielokuvia, lastenelokuvia, animaatioita ja draamoja. Tulevat ensi-illat, kuten Alma ­– Life Must Be Beautiful ja Prinsessa Pikkiriikki, enteilevät jatkuvaa menestystä suomalaiselle elokuvalle. Elokuvateollisuuden ammattilaiset ja yleisö odottavat innolla, mitä muuta vuosi tuo tullessaan, kun suomalainen elokuva jatkaa nousuaan ja kehittyy entisestään.

Vuosi 2024 tarjoilee vielä monipuolisesti kotimaisia ensi-iltoja, muun muassa:

  • Alma ­– Life Must Be Beautiful, Pamela Tolan ohjaama dokumenttielokuva, ensi-ilta 15.3.2024
  • Prinsessa Pikkiriikki, Lauri Maijalan ohjaama lastenelokuva, ensi-ilta 27.3.2024
  • Niko ja myrskyporojen arvoitus, Kari Juusosen ja Jørgen Lerdamin ohjaama animaatioelokuva, ensi-ilta, 11.10.2024
  • Ei koskaan yksin, Klaus Härön ohjaama historiallinen draama, ensi-ilta syksyllä
  • Perhoset, Jenni Toivoniemen ohjaama komedia, ensi-ilta syksyllä
  • Mielensäpahoittajan rakkaustarina, Mika Kaurismäen ohjaama draamakomedia, ensi-ilta syksyllä
  • Hevimpi reissu, Jukka Vidgrenin ja Juuso Laation ohjaama komedia, ensi-ilta syksyllä
  • Levoton tuhkimo, Mari Rantasilan ohjaama draama, ensi-ilta 2024
  • Jälkeemme vedenpaisumus, Arto Halosen ohjaama tieteisdraama, ensi-ilta 2024

Viimeisimmät artikkelit

Liittyvät artikkelit